På eventyr i Freialand i Oslo

En tur med Oslobåden er altid et sikkert valg, når min søn og jeg tager på miniferie – og det var således også et hit, da vi hoppede om bord på Pearl i påskeferien for at nyde et par dage kun for os.

Hvad skal vi så lave i Oslo, mor?

Hvad skal vi så lave i Oslo, mor?

August var lidt bekymret for, at vi ville komme til at kede os i Oslo – så jeg brugte lidt tid på at researche, hvad der kunne være sjovt at opleve. Stærkt inspireret af den skønne film om Charlie og Chokoladefabrikken besluttede vi os for at besøge Freialand, som er Norges ældste chokoladefabrik. Vejen dertil var ret ligetil – og vi gik de cirka 3,2 km derop på lige omkring 40 minutter.

Oslo

Vejret var skønt, og Oslo viste sig fra sin smukke side badet i forårssol – og ruten bød på fine naturoplevelser med parker og en elv. Man kan faktisk også gå langs elven det meste af vejen.

Vi gik gennem Grünerløkka – et virkelig hipt og hyggeligt kvarter i Oslo, som byder på talrige caféer og inspirerende butikker

Vi gik gennem Grünerløkka – et virkelig hipt og hyggeligt kvarter i Oslo, som byder på talrige caféer og inspirerende butikker.

Freia chokoladefabrik

Efter en skøn og frisk gåtur, ankom vi til chokoladefabrikken Freialand.

Vi blev mødt af en sød guide, som skulle stå for rundvisningen. I en flok på ca. 15 mennesker, blev vi ført ned til et rum, hvor vi fik lov at lave vores egen chokolade.

Først skulle vi fylde en lille plastikbakke med chokolade

Først skulle vi fylde en lille plastikbakke med chokolade.

Herefter skulle massen fordeles i et jævnt lag, hvorefter luftboblerne skulle bankes ud af bakken. Det krævede stor koncentration

Herefter skulle massen fordeles i et jævnt lag, hvorefter luftboblerne skulle bankes ud af bakken. Det krævede stor koncentration.

Så blev kreativiteten sat på en prøve, da vi hver især skulle designe forsiden af æsken til vores hjemmelavede chokolade

Så blev kreativiteten sat på en prøve, da vi hver især skulle designe forsiden af æsken til vores hjemmelavede chokolade.

Og når man er på en chokoladefabrik, så skal man jo naturligvis have lov at smage på sagerne – så der var rigelige mængder af smagsprøver imens.

Resultatet: To hjemmelavede æsker chokolade, som blev lagt på køl til rundvisningen var færdig

Resultatet: To hjemmelavede æsker chokolade, som blev lagt på køl til rundvisningen var færdig.

Chokoladefabrikken Freia blev grundlagt i 1898, og har siden produceret chokolade til nordmænd og resten af verden. På rundvisningen kom vi ind i en tidsmaskine, som førte os gennem chokoladens og Freias historie fortalt gennem film, billeder og historier fra den dygtige guide. Vi blev blandt andet ført gennem en jungle, hvor kakaofrugten vokser, og et gammelt skib, som fragtede chokoladebønnerne til Europa. Vi så hvordan bønnerne blev malet til pulver, og vi besøgte den første chokoladebutik, som i gamle dage lå på Karl Johans Gate.

Gammel chokolade maskine
Chokoladehus
Den første Freia butik som lå på Kong Johans Gate i centrum af Oslo

Den første Freia butik som lå på Kong Johans Gate i centrum af Oslo.

Ni kg mælkechokolade. Så meget chokolade spiser en nordmand i gennemsnit om året. Det er dog ingenting i forhold til Belgien og Schweiz, hvor de er oppe på omkring 11-12 kg om året.

Så meget chokolade spiser en nordmand i gennemsnit om året

Så meget chokolade spiser en nordmand i gennemsnit om året.

Med så meget chokolade kan det være svært at vælge det helt rigtige stykke…

Med så meget chokolade kan det være svært at vælge det helt rigtige stykke…

For at komme ind på produktionsområdet, skulle vi leve op til de strikse hygiejnekrav og iføre os hårnet og kjortel. Det var August ikke vild med, men nysgerrigheden, efter at se hvordan de producerer chokolade, sejrede heldigvis over forfængeligheden. Da det ikke var tilladt at fotografere i produktionsområdet, vil jeg lade det være op til jeres nysgerrighed at besøge stedet. Men vi var i hvert fald meget begejstrede for den spændende rundvisning på den gamle, fine chokoladefabrik.

Foran produktionsområdet iklædt kittel og hårnet

Foran produktionsområdet iklædt kittel og hårnet

Vi blev i den grad forkælet med smagsprøver undervejs, som vi tog med hjem. Augusts favorit var den populære Kvikk Lunsj, som indtager en andenplads blandt nordmændene. De spiser i gennemsnit ni Kvikk Lunsj om året, hvoraf de tre af dem spises i påsken.

Smagsprøver i lange baner…

Smagsprøver i lange baner…

Sidste del af rundvisningen foregik udendørs, hvor vi fik lov at besøge fabriksarbejdernes have, som er prydet af smukke værker, som blandt andet pigen og bjørnen udført af Gustav Vigeland.

Pigen og bjørnen, som ses i baggrunden, er udført af Gustav Vigeland

Pigen og bjørnen, som ses i baggrunden, er udført af Gustav Vigeland.

I spisesalen på Freialand hænger nogle virkelig smukke malerier malet af den berømte kunstner, Edvard Munch. Spisesalen i sig selv er et besøg værd, hvis man interesserer sig for kunst. Og så kan man jo passende besøge Munch museet, som kun ligger et kvarters gåtur derfra.

I spisesalen på Freialand hænger smukke malerier af Edward Munch

I spisesalen på Freialand hænger smukke malerier af Edward Munch

 

Praktisk information
Rundvisningen er populær og foregår fredage kl. 12.30 og søndage kl. 12. Derfor er det en rigtig god ide at købe billetter på forhånd. Tjek http://www.freia.no/opplev-freia/sjokoladebesok og køb billetter via http://www.ticketmaster.no/search/?keyword=freialand.

Bemærk at rundvisningen kun er for voksne og børn fra og med 10 år  – rundvisningen varer ca. 2 timer.

Eventuelle spørgsmål til rundvisningen eller billetbestilling bedes rettet direkte til Freialand på email: freialand@mdlz.com

Adresse:
Johan Throne Holst plass 1 (indgang fra Københavngata)
0566 Oslo

Her kan du se ruten fra skibet op til Freia

Ruten hen til Freialand fra skibet

Og hvis man ikke har lyst til at gå derop, er det ret enkelt at tage bussen, det tager mellem 20 og 30 minutter.

Trikk og bus til Freialand:
Trikk nr. 11, 12 og 13 til Birkelunden
Buss nr. 30 til Birkelunden
Buss nr. 20 og 21 til Københavngata

Hilsen

August og Rikke

2 replies
 1. Anne
  Anne siger:

  Tak for at dele jeres spændende besøg med os! Vi ved nu, hvad vi skal lave på vores næste mini cruise til Oslo 😀 Og så dejligt at jeres beretning også fortæller, hvordan man kan komme dertil 👍

  Reply
 2. Mette
  Mette siger:

  Tusind tak for beretningen, nu ved vi hvor vi skal hen næste gang vi skal på mini Cruise. Det må bare opleves med 2 chokolade sultne drenge 😊

  Reply

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *